به گزارش صدای تجارت از صدا و سیما، محمد رضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در خصوص سیاست‌های ارزی نکاتی را بیان کرد.

سوال: تا این لحظه برای ثبات ارز چه چیز‌های اجرا شد؟

فرزین: زمانی که به بانک مرکزی آمدم ارز در حال رسیدن به نرخ ۴۴ هزار تومان بود و برنامه‌هایی را اعلام کردیم و نشان داد بانک مرکزی اگر به موضوع ورود کند می‌تواند مفید باشد.

از روز پنج شنبه نرخ بازار آزاد افزایشی شد روز اول اعلام کردیم به دنبال ثبات ارز هسیتم که البته یک شبه این اتفاق نخواهد افتاد.

با قطر، امارات، چین و عراق وارد مذاکره شدیم بخشی از ارز تحریم شده آزاد شد از دیروز ارز عراق که بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار آن آزاد و در سامانه عرضه شدو تجدید ارز‌های چین در نیما را داشتیم که مهلت تخصصی آن را به ۴۸ ساعت کاهش دادیم. مذاکراتی با امارات نیز داشتیم که عرضه ارز درهم را افزایش دادیم.

در تمام مدت این ۲۰ روز ارز با میانگین ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان در سامانه نیما معامله شد در سامانه ۳.۳ میلیارد دلار ارز تخصصی داده ایم که از همکاری پتروشیمی‌ها تشکر می‌کنم.

مذاکرات و فرآیند‌ها برای ثبات بازار ادامه دارد. آمار ۹ ماهه بانک مرکزی نشان می‌دهد ۲۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بیش از واردات، صادرات داشته ایم. ۷۳.۴ میلیارد تومان صادرات بوده و واردات ۵۲.۲ درصد بوده که رشد داشته اند که همین موضوع سبب افزایش ذخیره ارزی شده است. صادرات ما بیشتر از واردات است منابع ارزی در دسترس است که این در سامانه نیما قابل رصد است.

نیاز دیگر بازار متشکل است که در آن اسکناس عرضه می‌شود. ۲ میلیارد و ۶۰ میلیون دلار اسکناس به بازار عرضه شد .دیروز ۲۱ میلیون دلار ارز عرضه شد که سهم بانک مرکزی ۳ میلیون دلار بود.

بازار مبادله ارز و طلا را تا دو هفته دیگر راه خواهیم انداخت. در یک سامانه به نام ناخدا افرادی که بیماری در خارج از کشور دارند، دانشجو دارند به این بازار مراجعه خواهند کرد و دریافتی‌ها بر اساس مستندات است.

در خصوص عرضه صرافی‌ها و بخشنامه جدید باید گفت این به سبب راه اندازی سامانه جدید است که می‌توانند صرافی‌ها تا ۵ هزار یورو یا معادل آن بدهند بانک مرکزی کسری را پوشش خواهد داد ما توانایی تامین نیاز به اسکناس را هم داریم.

سوال: ابهامات پیش آمده برای صرافی در خصوص بخشنامه جدیدی را رفع می‌کنید؟

فرزین: اگر صرافی در روز ۱۰۰ هزار دلار ارز خرید کند باید ۷۰ هزار دلار آن را بفروشد بخشنامه جدید فرصت جدیدی به صرافی‌ها برای حضور در بازار داده است.

سوال: برنامه ثبات ارزی قرار است مستمر باشد؟

فرزین: برای استمرار باید از منابع ذخیره اطمینان داشته باشیم که ۳۲.۲ میلیارد دلار صادرات نفتی در ۹ ماه بوده است در یک فضاسازی ذهنی و مجازی برای بازار محدودیت ایجاد کردند در بازار آزاد نرخ سازی خواهیم کرد ثبات ارزی یک گام ندارد و گام به گام پیش خواهیم رفت.

سوال: مقصد بعدی سفر شما کجاست؟

فرزین: به عمان سفر خواهیم داشت و به تمام کشور‌ها که روابط تجاری داریم سفر خواهیم کرد.

سوال: ورود به بازار آزاد چگونه است؟

فرزین: از سه شنبه اعلام شد تا ۵ هزار یورو از طریق صرافی‌ها به مردم می‌فروشیم صرافی‌ها اجازه دارند ارز خرید و فروش کنند و اگر محدودیت دارند می‌تواند از بازار مشخص ارز خرید کنند در آن جا نرخ می‌گذاریم.

سوال: در آینده چه رخ می‌دهد؟

فرزین: از ذخیره اطمینان حاصل کردیم اقدامات لازم را انجام می‌دهیم و بازار مبادله‌ای ارز و طلا را راه اندازی خواهیم کرد.

در بازار مبادله طلا علاوه بر اسکناس یک بازار حواله و سکه را هم خواهیم داشت و از ابزار‌های مختلف مانند سوآپ استفاده خواهیم کرد البته الان هیجان زیاد است و فعلا به دنبال ثبات بازار هستیم.

بعد از این طبق قولی که از روز اول داده ایم ارز با نرخ میانگین ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان کالا‌های اساسی، مواد اولیه و ماشین آلان را تامین کنیم یک بخش ارز حاصل از فروش نفت و پتروشیمی‌ها است، اما بخشی از محصولات هستند با ۲۸ هزار و ۵۰۰ پیش نخواهند رفت مانند خشکبار که ممکن است در بازار دوم با یارانه‌ها اقدامی انجام دهیم که زیان نبیند.

سوال: چرا ۲۸ هزار ۵۰۰ تومان انتخاب شد؟

فرزین: در روز اعلام ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان میانگین در نیما این بوده است این عدد بودجه دولت را به تعادل می‌رساند تعادل مصرف کننده نیز برقرار می‌شود تنها مشکل برای برخی صادر کنندگان است که با روش‌های جدید بازار سازی این را جبران خواهیم کرد.

سوال: چه برنامه‌ای برای کنترل نقدینگی و تورم وجود دارد؟

فرزین: باید دید منشا نقدینگی چیست و باید به آن بپردازیم منشا نقدینگی از پایه پولی (ناترازی دولت، بانک‌ها و افزایش دارایی خارجی) و ضریب فزاینده است تمام تلاش این است که این مشکلات را رفع کنیم.

برای تک تک بانک‌های ناتراز، برنامه داریم برخی از بانک‌ها اضافه برداشت زیاد دارند به زودی جلسه‌ای با بانک‌ها خواهیم داشت بانک‌ها با فروش دارایی می‌توانند بخشی از ناترازی‌های خود را پوشش دهند از سیاست‌های پولی نیز استفاده خواهیم کرد که البته باید کل بخش اقتصادی کمک کنند محدودیت در ترازنامه بانک‌ها ادامه خواهد داشت.

سوال: نرخ بهره بانکی افزایش پیدا می‌کند؟

فرزین: مصوبه شورای پول و اعتبار اجرایی خواهد شد.

سوال: عرضه سکه در بورس ادامه خواهد داشت؟

فرزین: در حوزه ربع سکه از زمان عرضه روند موثر بود، اما با افزایش انتظار تورمی مجدد اختلاف قیمت ایجاد شد برنامه مستمر داریم و اگر لازم باشد سکه را هم خواهیم داشت.

نکته آخر به شکل مستمر حواسمان به بازار است.

image_pdfimage_print

برچسب ها:

, ,
نوشتهٔ پیشین
انعقاد ۲۰۴ هزار و ۲۱۲ قرارداد واحد نهضت ملی در بانک مسکن
نوشتهٔ بعدی
صعود ایران به جایگاه چهارم بزرگ‌ترین تولیدکنندگان اوپک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مطالب مشابه

فهرست